Welk type hondenras past bij mij?

Welke hond past bij mij en mijn gezin?

14 oktober 2024 - min. leestijd

- Huisdieren

Hoera! Je overweegt om een hond te kopen. Het is verleidelijk om een hond te kiezen op basis van zijn uiterlijk, maar welk hondenras past eigenlijk het best bij jouw persoonlijkheid en levensstijl? Iedere hond is verschillend, maar we merken toch terugkomende kenmerken bij bepaalde rassen. Bekijk de 10 populairste hondenrassen in België en hun typische kenmerken!

1. De ondernemende Chihuahua

Als je eerder klein woont, in een appartement of klein huis, kan een Chihuahua iets voor jou zijn. De Chihuahua behoort tot het kleinste hondenras en heeft daarom snel voldoende beweging gehad. Het zijn ondernemende, nieuwsgierige honden met een sterke persoonlijkheid. Ze zijn prima waakhonden maar kunnen ook agressief reageren op je vrienden die ze nog niet kennen. Een goede opvoeding en socialisering is dus belangrijk. Je kan kiezen tussen de kortharige en de langharige variant. Weet dat de langharigen iets rustiger zijn van karakter.

Chihuahua

2. De gehoorzame Border Collie

Op zoek naar een actieve en gehoorzame hond? Dan zit je goed bij de Border Collie. Dit ras wordt tot 55 cm groot en is echt atletisch. Met deze intelligente, onvermoeibare hond moet je dus veel tijd vrijmaken om te wandelen. Ze zijn ook ideaal om te trainen voor wedstrijden. Kies je voor een langharige hond, dan kam je hun haren ook best elke dag.

Border Collie

3. De wakende Jack Russell Terriër

De Jack Russel was oorspronkelijk een jachthond en dat merk je nu soms nog. Katten en andere onbekende dieren kunnen zijn jachtinstinct doen opflakkeren. De opvoeding van deze sluwe honden kan wat doorzetting van je vragen – zoals bij alle honden – maar je krijgt onvoorwaardelijke vriendschap in de plaats. Het zijn intelligente en energieke honden die veel affectie geven en graag krijgen. Heb je kinderen? Deze hond kan goed met hen overweg!

Jack Russell

4. De rustige Franse Bulldog

Ook de Franse Bulldog is een goede keuze als je kindjes hebt. Achter zijn stoere uiterlijk schuilt een lieve, zachte, rustige en heel aanhankelijke hond. Hij houdt echt van gezelschap! Deze hond vraagt wel wat tijd voor verzorging. Je moet zijn vacht goed verzorgen - en best elke dag borstelen - en zijn rimpels regelmatig insmeren. Houd hier dus rekening mee.

De Franse bulldog

5. De trouwe Duitse herder

Als je liever minder tijd in verzorging steekt en liever grotere honden ziet, overweeg dan de Duitse Herder. De korte vacht van deze honden heeft weinig verzorging nodig. Het zijn trouwe, intelligente honden die gemakkelijk getraind kunnen worden en – als je ze vroeg socialiseerde - goed reageren op andere honden en kinderen. Het zal geen verrassing zijn dat deze grote honden veel beweging nodig hebben.

De Duitse herder

6. De aardige Labrador

Ook Labradors zijn gemakkelijk te trainen en worden daarom ook als geleidehond voor blinden en gehandicapten ingezet. Het zijn sociale, loyale honden die je woning goed zullen bewaken en ook veel beweging nodig hebben. Let ook op hun voeding want ze worden gemakkelijk te dik. Labradors kunnen goed opschieten met kinderen en andere honden. Je kan ze in je appartement houden, als je maar genoeg met ze wandelt en speelt.

De labrador

7. De sociale Golden Retriever

De Golden Retriever lijkt van karakter sterk op de Labrador. Ze scoren net iets minder hoog als waakhond en iets hoger als sociale hond. Verder zijn het lieve, intelligente honden die met iedereen overeen komen en heel gemakkelijk te trainen zijn. Je moet er zeker elke dag mee gaan wandelen zodat ze hun energie en uitbundigheid kwijt kunnen!

De golden retriever

8. De sierlijke Maltezer

Als je niet graag grote wandelingen maakt of klein woont, is de kleine, gemanierde Maltezer ideaal. Maltezers zijn heel gehoorzame honden die hun baasje sterk zullen bewaken, soms zelfs over-beschermen. Ze worden ook graag geknuffeld. Hun vacht moet regelmatig verzorgd worden en nu en dan is een badje gepast.

De maltezer

9. De koppige Shih Tzu

Deze Tibetaanse honden zien er een beetje uit als Samson met lang haar. Deze kleine honden zijn intelligent, trots en zelfzeker. Ze houden van gezelschap en zijn in het algemeen rustig. Ze verliezen weinig haar, maar je moet veel tijd steken in hun verzorging. Je moet ze dagelijks borstelen, regelmatig wassen, hun ogen en oren schoon houden en op hun voeding letten zodat ze niet dik worden. Grote wandelingen zijn niet nodig.

De shih tzu

10. De aanhankelijke Yorkshire Terriër

Ook de Yorkshire Terriër heeft niet veel ruimte nodig. Deze kleine hond is een echte schoothond: liefst ligt hij deze hele dag op je schoot. Ze zijn heel gebonden aan hun eigenaar en zijn soms een beetje arrogant en territoriaal. Deze honden zijn hierdoor minder geschikt als je kleine kinderen hebt. Verder zijn ze levendig en heel trouw. Je moet zijn vacht dagelijks verzorgen.

De Yorkshire terrier

Je hond goed beschermen

In het beste geval wordt je hond nooit ziek en heeft hij nooit iets voor, maar we weten als hondenverzekeraar dat dit helaas niet altijd zo is. Met onze Huisdierenverzekering kan je dierenartskosten tot €3.500 per incident terug krijgen, zo moet je nooit besparen op de verzorging van je viervoetige vriend.

Al gehoord van de hondenverzekering?

Bekijk wat we wel en niet dekken

Belangrijke informatie over de Huisdierenverzekering

Voor je een contract ondertekent, verzoeken we je deze documenten te lezen:

De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op commerciële brochures en andere commerciële teksten.
Je sluit deze verzekering af voor 1 jaar. Het contract wordt op vervaldatum stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar, tenzij een van de partijen het opzegt volgens de voorwaarden en omstandigheden in de Algemene Voorwaarden.

De Huisdierenverzekering is een verzekeringsproduct naar Belgisch recht van Belfius Direct Verzekeringen, handelsnaam van Belfius Insurance NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.

Voor klachten kan je de klachtenprocedure volgen.

Heb je nog vragen of hulp nodig?

We helpen je graag verder