5 tips voor een defensieve rijstijl

5 tips voor een defensieve rijstijl

31 juli 2024 - min. leestijd

- Mobiliteit

Een defensieve rijstijl zorgt voor minder verkeersongevallen. Met defensief bedoelen we zichtbaarheid, een goede rij- en zithouding, anticiperen op wat er kan gebeuren, je houden aan de verkeersregels en juist reageren wanneer je dan toch in een gevaarlijke situatie terecht komt.

1. Zichtbaar in het verkeer

Een eerste stap van defensief rijden is duidelijk maken aan de andere weggebruikers wat je gaat doen. Verander je van rijvak? Gebruik dan je pinkers. Zie je een file vormen? Geef dan remsignalen door aan de weggebruikers achter je zodat ze gewaarschuwd zijn. Wees ook extra oplettend bij kruispunten.

Goed gezien worden is essentieel, maar zorg er ook voor dat je zelf de andere weggebruikers goed kan zien. Kijk regelmatig in je spiegels en kijk verder dan het voertuig net voor je. Elk jaar verongelukken er in België 333 fietsers doordat ze een openslaande autodeur niet meer konden vermijden. Gebruik dus ook je spiegels wanneer je je auto verlaat.

2. Anticiperen

Anticiperen is een belangrijk onderdeel van veilig rijden. Houd indien mogelijk voldoende afstand van andere weggebruikers zodat er nog tijd is om te reageren op onverwachte situaties. Je auto goed onderhouden en je rijgedrag aanpassen aan de weersomstandigheden zijn ook goede gewoontes die ongevallen kunnen voorkomen. Voorzie bij slecht weer meer remafstand en gebruik eventueel je lichten.

3. Vermijd afleiding

Afleiding, zoals het gebruik van de smartphone achter het stuur, is de oorzaak van 5 tot 25% van de auto-ongevallen.* Bij 5% van de dodelijke verkeersongevallen is het gebruik van de GSM de oorzaak van het ongeval. Houd je aandacht dus op het verkeer en stel dat telefoongebruik uit voor na je autorit. Ook kinderen in de auto kunnen zorgen voor gevaarlijke afleiding.

Lees ook: “Hoe een aanrijdingsformulier invullen?

* Bron: Mobilidata

4. Wees galant in het verkeer

Naast defensief rijgedrag is er ook sociaal rijgedrag. Dit wil zeggen dat je galant bent in het verkeer. Je gaat niet ‘in het gat rijden’ van tragere bestuurders, je vertoont geen agressief rijgedrag, je bent bereid om andere weggebruikers te helpen en laat mensen invoegen. Probeer ook je kalmte te bewaren wanneer anderen geen sociaal gedrag vertonen of een fout manoeuvre uitvoeren.

5. Reageer correct wanneer je slipt

Het kan gebeuren dat je auto slipt doordat je voor- of achterwielen blokkeren, of doordat je in aquaplaning terecht komt. Aquaplaning wil zeggen dat je wielen geen contact meer maken met het wegdek. Je auto glijdt dus over het water. Het kan nuttig zijn een antislipcursus te volgen zodat je leert om te gaan met deze situaties.

Toch een ongeval?

Ondanks je defensieve rijgedrag kan het toch gebeuren dat je in een ongeval betrokken raakt. In dat geval is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Je kan bij een autoverzekering kiezen uit BA, Kleine Omnium en Full Omnium, eventueel aangevuld door een bestuurdersverzekering.

Op zoek naar een autoverzekering?

Kies de formule die bij je past

Belangrijke informatie over de Kilometerverzekering

Voor je een contract ondertekent, verzoeken we je deze documenten te lezen:

De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op commerciële brochures en andere commerciële teksten.

  • Je sluit deze verzekering af voor 1 jaar. Het contract wordt op vervaldatum stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar, tenzij een van de partijen het opzegt volgens de voorwaarden en omstandigheden in de Algemene Voorwaarden.
  • De Kilometerverzekering is een autoverzekering naar Belgisch recht van Belfius Direct Verzekeringen, handelsnaam van Belfius Insurance NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.
  • Voor klachten kan je de klachtenprocedure volgen.

Heb je nog vragen of hulp nodig?

We helpen je graag verder