8 tips om je wagen grondig schoon te maken
Het mooie weer betekent dat ook vogels en insecten terug zijn en dat de bomen hun bloesems verliezen. Voor je auto is dit geen mooi seizoen, want die krijgt flink wat vuil te verduren. Duivenpoep bijvoorbeeld kan het lakwerk beschadigen. Hieronder enkele tips om je auto extra in de watten te leggen!
Of je nu in een garage of op de openbare weg parkeert, je auto staat sinds enkele weken stil. Stof hoopt zich op en vogels en duiven besmeuren het lakwerk. Het is volop lente, de beste periode voor de lenteschoonmaak. En om weer volop te schitteren heeft ook je auto na die lange stilstand een grondige poetsbeurt nodig.
1. Verwijder vogel en duivenpoep
Hoe langer duivenpoep op het lakwerk blijft, hoe moeilijker het wordt om die te verwijderen. En een felle zon en hitte maken het alleen maar erger. Daarom : reageer snel. Gebruik bij voorkeur een vochtige microvezeldoek. Als de duivenpoep al opgedroogd is en blijft plakken leg er dan gedurende een tiental minuten een vochtige doek over. Smijt daarna de gebruikte doek in de vuilnisbak en was zorgvuldig je handen.
2. Kies het juiste schoonmaakproduct
Speciale shampoos hebben het voordeel dat ze veilig zijn voor je carrosserie. Bovendien beschermen ze tegen roest. Vaatwasproducten en zwarte zeep kunnen in principe, maar opgelet: ze zijn bijtender en af te raden voor regelmatig gebruik.
3. Van boven naar beneden
Was altijd eerst de bovenkant van je wagen, anders bevuilt het stromend water de delen die je net gereinigd hebt. Eén uitzondering: het onderstel. Dat moet je altijd eerst aanpakken, omdat het sowieso heel vuil is en je anders de rest van je voertuig dreigt te besmeuren als je het een beurt geeft met de borstel.
4. Op een frisse plek !
Was je een warme carrosserie of een wagen die pal in de zon staat, dan verdampt het water snel, wat sporen nalaat. Kies een plaats in de schaduw of klaar de klus op een niet te warme dag.
5. Het beste hulpmiddel
Draag microvezelhandschoenen om je auto te wassen. Op die manier kun je het zacht aanpakken. Microvezelhandschoenen absorberen het vuil en stof, zodat het niet aan de carrosserie blijft kleven, wat dunne strepen kan maken.
6. De techniek van de ‘twee emmers’
Een emmer met zeepwater, een tweede emmer met zuiver water en een rooster in de buurt. Na een deel te hebben gereinigd, stop je de handschoen in helder water. Spoel hem en verwijder vooral het stof door de handschoen tegen het rooster te wrijven. Daardoor vallen de stofdeeltjes naar beneden en komen ze niet in de handschoen terecht.
7. Pak ook de ruitenwissers aan!
We denken er niet altijd aan, maar het zou echt zonde zijn om de ruitenwissers van je auto niet schoon te maken. Anders maken ze bij de volgende regenbui gegarandeerd de voorruit vuil! Gebruik daarbij gewoon een doek doordrenkt met witte azijn.
8. Hogedrukreiniger
Deze methode wordt steeds populairder, en het moet gezegd: ze levert snel een behoorlijk resultaat op. Maar voor een grondige en volledige schoonmaakbeurt vormt ze slechts de eerste stap! Thuis je auto wassen, blijft de goedkoopste oplossing.
En denk er ook eens aan om geld te besparen op je autoverzekering? Bereken je voordeel met een kilometerverzekering, zeker nu je door de crisis veel minder kilometers hebt gereden. Want met een kilometerverzekering betaal je niet voor de kilometers die je niet rijdt.
Belangrijke informatie over de Kilometerverzekering
Voor je een contract ondertekent, verzoeken we je deze documenten te lezen:
De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op commerciële brochures en andere commerciële teksten.
- Je sluit deze verzekering af voor 1 jaar. Het contract wordt op vervaldatum stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar, tenzij een van de partijen het opzegt volgens de voorwaarden en omstandigheden in de Algemene Voorwaarden.
- De Kilometerverzekering is een autoverzekering naar Belgisch recht van Belfius Direct Verzekeringen, handelsnaam van Belfius Insurance NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.
- Voor klachten kan je de klachtenprocedure volgen.