Wat is de opzegdatum van jouw verzekering?

Wanneer en hoe kan je je verzekering opzeggen?

06 september 2024 - min. leestijd

- Mobiliteit

Een verzekeringscontract is 12 maanden geldig en wordt op de jaarlijkse vervaldatum (ook hoofdvervaldag genoemd) stilzwijgend verlengd. Wanneer je van verzekeraar wilt veranderen, is het belangrijk om te weten hoe je je opzeg in orde kan brengen en wanneer je contract eindigt.

Wanneer kan je een verzekering opzeggen?

Wanneer je je verzekeringscontract kan opzeggen, hangt af van de situatie. Je vindt meer informatie hierover in de Algemene Voorwaarden van je contract.

1. De standaardsituatie

a. Je hebt een verzekering die werd afgesloten vóór 1 oktober 2024
Je contract wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd, tenzij je je daartegen verzet. Om op te zeggen tegen de eerstvolgende jaarlijkse hoofdvervaldag moet je dat minstens drie maanden voor die datum doen.

Na het eerste jaar van je contract, kan je je contract op elk moment opzeggen, zonder kosten of boeten. De opzegging heeft uitwerking na het verstrijken van een termijn van twee maanden.

b. Je hebt een nieuwe verzekering afgesloten vanaf 1 oktober 2024
Je contract wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd, tenzij je je daartegen verzet. Dat kan al tegen de eerste jaarlijkse hoofdvervaldag. Je moet minstens twee maanden voor de hoofdvervaldag je verzet tegen de stilzwijgende verlenging aangeven.

Eén jaar nadat je contract is ingegaan, kan je het op elk moment opzeggen, zonder kosten of boeten. De opzegging heeft uitwerking na het verstrijken van een termijn van twee maanden.

2. Na een (tarief)wijziging

Wijzigt je verzekeraar eenzijdig de algemene voorwaarden of het bedrag van je premie en zijn de wijzigingen niet wettelijk verplicht of in overeenstemming met een duidelijke en exacte bepaling uit het verzekeringscontract? Dan kan je je contract opzeggen.

Laat dit binnen de drie maanden aan je verzekeraar weten via een aangetekende zending waarop je dit expliciet als reden vermeldt. De opzeg gaat in na het verstrijken van 1 maand volgend op de kennisgeving.

3. Na een schadegeval

Na een schadegeval kan je je verzekering opzeggen. Breng je verzekeraar hiervoor binnen de maand na de betaling of de weigering tot betaling van de schadevergoeding op de hoogte.

De opzegging gaat in na het verstrijken van drie maanden vanaf de dag volgend op de kennisgeving door de deurwaarder of de dag volgend op de ontvangstbevestiging, of in geval van een aangetekende zending, vanaf de dag volgend op de datum van verzending.

Hoe kan je een verzekering opzeggen?

Wil je zelf je opzeg regelen, dan dien je je opzegbrief te bezorgen aan je huidige verzekeraar. Dit kan via een aangetekende zending, via een deurwaarder met deurwaardersexploot of persoonlijk door afgifte van de opzeggingsbrief tegen ontvangstbewijs.

Goed nieuws: Bij Belfius Direct Verzekeringen kunnen we de opzeg in orde brengen voor je autoverzekering, motorverzekering, familiale verzekering, huurdersverzekering en hondenverzekering. Jij hoeft niets te doen. Eens we je ondertekende offerte en opzegbrief ontvangen hebben, zorgen wij op onze kosten voor de opzeg bij je huidige verzekeraar. Jij verliest dus geen tijd met papieren terwijl wij alles regelen. Zo hoort het ook!

Moeiteloos overstappen van autoverzekering?

Kies voor de Kilometerverzekering

Belangrijke info over de Kilometerverzekering

Voor je het contract van de Kilometerverzekering ondertekent, verzoeken we je deze documenten te lezen:
o Het informatiedocument over het verzekeringsproduct (IPID)
o De Algemene Voorwaarden

De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op commerciële brochures en andere commerciële teksten.

Je sluit deze verzekering af voor 1 jaar. Het contract wordt op vervaldatum stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar, tenzij een van de partijen het opzegt volgens de voorwaarden en omstandigheden in de Algemene Voorwaarden.

De Kilometerverzekering is een autoverzekering naar Belgisch recht van Belfius Direct Verzekeringen, handelsnaam van Belfius Insurance NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.

Voor klachten kan je de klachtenprocedure volgen.

Heb je nog vragen of hulp nodig?

We helpen je graag verder