Euronormen Brussel

Wat als jouw wagen gebannen wordt uit Brussel?

31 juli 2024 - min. leestijd

- Mobiliteit

Vanaf 2025 worden dieselwagens met euronorm 5 en benzinewagens met euronorm 2 gebannen uit lage-emissiezone Brussel. Tegen 2030 worden alle dieselvoertuigen gebannen en tegen 2035 geldt hetzelfde voor benzine /hybride/LPG/CNG voertuigen. Wat kan je doen als jouw auto niet langer toegelaten is in Brussel?

Brussel legt steeds hogere emissienormen op

Heel wat eigenaars van dieselwagens zullen de komende jaren een andere oplossing moeten zoeken om zich in de hoofdstad te verplaatsen. Ook benzine/lpg-wagens zonder euronorm of met euronorm 1 zijn niet toegelaten. In 2025 worden benzine/lpg-voertuigen van Euro 2 gebannen. Vanaf 2028 wordt ook Euro 3 gebannen en vanaf 2030 geldt de Euro 6d-norm.

Bron: Low emission zone Brussels

    Waarom worden deze normen opgelegd?

    Vervuilende wagens worden steeds meer gebannen om onze luchtkwaliteit te verbeteren. Het Brussels Gewest heeft in 2018 de lage-emissiezone ingevoerd en sindsdien is de uitstoot van stikstofdioxide en fijnstof in deze regio gedaald met ongeveer 11%.

    De verbeterde luchtkwaliteit zou vanaf 2030 elk jaar zorgen voor een daling van 100 tot 110 vroegtijdige overlijdens. Ter vergelijking: in 2018 stierven 969 mensen in Brussel door luchtvervuiling. Het zou ook zorgen voor een daling van ziektes zoals astma, longkanker, luchtweginfecties en vroeggeboortes. Daarnaast zou de broeikasuitstoot van het verkeer tegen 2030 met 65% tot 75% moeten dalen.

    Bron: Bruzz.be

    Wat als je auto niet voldoet aan de normen?

    Op je inschrijvingsbewijs kan je in ‘milieuklasse’ zien aan welke norm jouw voertuig voldoet. Wat kan je doen als je wagen niet langer toegelaten is? Particulieren die in Brussel wonen kunnen de nummerplaat van hun voertuig laten schrappen in ruil voor de Brussel'Air-premie. Dit is een bedrag dat je ontvangt en waarmee je in ruil een mobiliteitsalternatief kan betalen, zoals een deelauto, fiets of abonnement openbaar vervoer. Dit bedrag zal verviervoudigd worden en houdt rekening met je inkomen.

    Dit is echter niet voor iedereen een aanvaardbaar alternatief. Voor wie pendelt naar Brussel of toch regelmatig de auto nodig heeft, zal het nodig zijn een andere wagen aan te schaffen.

    Welke auto koop je best aan?

    Wanneer je een nieuwe wagen aankoopt, voldoet die aan de Euro 6-norm. Met de steeds strengere uitstootnormen is het toch verstandig meteen te kiezen voor een zo milieuvriendelijk mogelijk voertuig. Elektrische wagens of wagens op waterstof of aardgas zijn een veilige keuze. Wie voor een elektrische wagen kiest, kan alvast rekenen op extra laadpunten. De regering zal namelijk tegen 2035 zorgen voor 22.000 openbare laadpunten.

    Niet iedereen heeft zomaar een potje gespaard voor een nieuwe elektrische wagen. Het alternatief is een milieuvriendelijke tweedehandswagen.

    > Lees hier waarop je moet letten bij het kopen van een tweedehandswagen

    Tweedehandsauto

    Een nieuwe wagen, een nieuwe verzekering?

    We moeten ons aanpassen aan de nieuwe normen, en tegelijkertijd veranderde ons rijgedrag. Sinds de COVID-crisis is structureel thuiswerk in heel wat organisaties ingeburgerd geraakt, waardoor de wagen minder vaak wordt gebruikt. Aangezien mobiliteit en woon-werkverkeer evolueren, zou ook je autoverzekering mee moeten evolueren. Je zou moeten kunnen kiezen voor een autoverzekering op maat van je effectieve gebruik.

    En dat is ook het geval bij de Kilometerverzekering van Belfius Direct Verzekeringen. Dit is een autoverzekering waarbij je laat weten hoeveel kilometers je op één jaar schat te rijden. Nadien worden het aantal effectief gereden kilometers bekeken en betaal je enkel voor wat je gereden hebt.

    Koop jij binnenkort een nieuwe auto?

    Ontdek de Kilometerverzekering

    Belangrijke informatie over de Kilometerverzekering

    Basiswaarborgen
    • De vergoeding voor de stoffelijke schade aan derden wordt door deze verzekering beperkt tot maximaal €100.000.000 per schadegeval en is onbeperkt voor de lichamelijke schade aan derden.
    • We zorgen bij een ongeval voor de sleping van je wagen en het vervoer van de ongedeerde inzittenden naar hun domicilie in België.

    Optionele uitbreidingen
    • Heb je een optionele waarborg Vervangvoertuig, dan slepen we je wagen na een ongeval, brand, poging tot diefstal of vandalisme in België of Luxemburg naar een hersteller en krijg je gedurende max. 20 dagen een vervangvoertuig. Als het voertuig gestolen is, is dit max. 30 dagen.
    • Kleine Omnium
    • Full Omnium

    Belangrijkste uitsluitingen
    • De BA Autoverzekering dekt geen lichamelijke schade van de bestuurder wanneer die aansprakelijk is voor het ongeval. Neem daarvoor de optionele waarborg Bestuurdersverzekering.
    • De BA Autoverzekering dekt geen materiële schade aan het verzekerde motorrijtuig. Neem daarvoor de optionele waarborg Omnium.
    • De BA Autoverzekering geldt niet indien een dief of heler een ongeval veroorzaakt met het verzekerde voertuig.

    Elke verzekering bevat beperkingen en uitsluitingen, zowel voor de basiswaarborg als voor aanvullende waarborgen. Je vindt de volledige lijst hiervan in het informatiedocument over het verzekeringsproduct (IPID) en de Algemene Voorwaarden.

    De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op commerciële brochures en andere commerciële teksten.

    Je sluit deze verzekering af voor 1 jaar. Het contract wordt op vervaldatum stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar, tenzij een van de partijen het opzegt volgens de voorwaarden en omstandigheden in de Algemene Voorwaarden.

    Voor je een contract ondertekent, verzoeken we je deze documenten te lezen:
    o Het informatiedocument over het verzekeringsproduct (IPID)
    o De Algemene Voorwaarden.

    De Kilometerverzekering is een autoverzekering naar Belgisch recht van Belfius Direct Verzekeringen, handelsnaam van Belfius Insurance NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.

    Voor klachten kan je de klachtenprocedure volgen.

    Heb je nog vragen of hulp nodig?

    We helpen je graag verder