Alles wat je moet weten over schenkingen en verzekeringen

04 oktober 2024 - min. leestijd

- Uitvaart

Schenkingen tijdens je leven zijn een manier om ervoor te zorgen dat je nabestaanden bij je overlijden een minder successierechten moeten betalen. Wat voor schenkingen kan je uitvoeren en hoe zorg je ervoor dat ook het financiële gedeelte van je uitvaart reeds op voorhand geregeld is?

Schenkingen

Om te vermijden dat je erfgenamen veel successierechten moeten betalen, kan je beslissen om tijdens je leven één of meerdere schenkingen te doen. Bij een schenking laat je bij leven een roerend (alle bezittingen behalve vastgoed, inclusief geld) of onroerend goed (huizen, appartementen…) aan een dierbare na. Een schenking kan verbonden zijn aan voorwaarden (voor de kat zorgen, studeren…).

Een schenking is in principe onherroepelijk, tenzij in een aantal gevallen zoals schenkingen tussen echtgenoten of niet-naleving van de verbonden voorwaarden.

Als je binnen drie jaar na de niet-geregistreerde schenking overlijdt, moet de begunstigde die schenking aangeven en er successierechten op betalen.

    Schenking van onroerende goederen

    Onroerende schenkingen moeten altijd via een notariële (authentieke) akte gebeuren, opgesteld door een Belgische notaris. Zij zijn onderworpen aan progressieve successierechten, die dus hoger kunnen zijn naargelang de waarde van de geschonken goederen. Fiscaal gezien, zijn die schenkingsrechten gewoonlijk echter veel lager dan de rechten betaald bij erfopvolging. De schenking van een pand, zelfs binnen de drie jaar die voorafgaan aan een overlijden, blijft dus fiscaal interessant.

    Om de fiscale kostprijs van onroerende schenkingen te verminderen, kan je je schenking in verschillende delen splitsen, telkens met drie jaar tussentijd. Aangezien de rechten van elke schenking apart worden berekend, ligt de totale heffing veel lager.

    Je kan ook kiezen voor een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik. Daarbij behoud je het genot van het geschonken goed en kan je de eventuele opbrengsten ervan tot aan je overlijden innen. Zo kan je in een woning blijven wonen, die je hebt 'geschonken'. Het is trouwens mogelijk om een schenking te splitsen en het voorbehoud van vruchtgebruik te combineren.

    Een uitvaartverzekering

    In kleine of grote kring, bescheiden of luxueuzer: er zijn duizend- en-één manieren om een uitvaart te organiseren. Een begrafenis is meestal een dure zaak. De aankoop van de kist, de administratieve formaliteiten, de uitvaartdienst, de begrafenis of crematie, het grafmonument en de rouwbrieven: het kostenplaatje loopt gauw op tot duizenden euro's.

    Dit zijn enkele zaken die de prijs van een uitvaartviering kunnen bepalen:

    • De overlijdensakte, uitgereikt door de gemeente
    • Het opbaren van de overledene
    • Het drukken van de doodsbrieven
    • De rouwadvertentie
    • Het drukken van de gedachtenisprentjes
    • Het vervoer met de lijkwagen
    • De dragers
    • De kist
    • De urne
    • De bloemen
    • De kerkdienst
    • De dienst in crematorium
    • De koffietafel
    • De grafconcessie
    • De grafsteen

    De Uitvaartverzekering van Belfius Direct Verzekeringen

    Belfius Direct Verzekeringen biedt een uitvaartverzekering aan om je begrafeniskosten te dekken. Zo blijven je naasten van eventuele financiële problemen bespaard.

    Het principe is eenvoudig. Gedurende 10 of 15 jaar betaal je een maandelijkse of jaarlijkse premie. Bij je overlijden ontvangen je nabestaanden, een andere persoon die je zelf kiest of je begrafenisondernemer, het verzekerde bedrag. Met dat geld wordt je begrafenis of crematie betaald.

    • Je kiest zelf het bedrag
      Je kiest zelf het bedrag dat bij je overlijden uitbetaald wordt: €3.000, €4.500, €7.500…
    • Je bent levenslang verzekerd
      Je betaalt amper 10 of 15 jaar verzekeringspremie, maar blijft levenslang verzekerd. Na je overlijden betaalt Belfius Direct Verzekeringen je verzekerde kapitaal uit aan je begunstigde. Uiteraard hoeven je naasten eventuele resterende premies niet meer te betalen.
    • Er is geen medisch onderzoek
      De uitvaartverzekering van Belfius Direct Verzekeringen is gebaseerd op vertrouwen. Je hoeft niet op medisch onderzoek en evenmin een gezondheidsverklaring te ondertekenen.
    • Je premie wordt nooit verhoogd
      Je betaalt een premie die nooit verhoogd wordt.
    • Je kinderen tot 18 jaar die bij je thuis wonen, zijn gratis mee verzekerd.
    • Overlijd je in het buitenland?
      Dan betaalt Belfius Direct Verzekeringen de kosten voor de repatriëring van je lichaam naar België.
    • Bijstand voor je nabestaanden inbegrepen
      Je partner en kinderen kunnen rekenen op psychologische en administratieve bijstand.

    Lees ook: ‘Wat is een uitvaartverzekering?

    Het is belangrijk om te beseffen dat elke verzekering limieten en uitsluitingen bevat. Bij de Uitvaartverzekering van Belfius Direct Verzekeringen zijn de volgende zaken onder andere uitgesloten:

    • Repatriëring van je stoffelijk overschot naar België bij een verblijf van meer dan 90 dagen in het buitenland op het moment van overlijden
    • Repatriëring vanuit landen in staat van burgeroorlog

    Nieuwsgierig naar een uitvaartverzekering?

    Bespaar je naasten jouw begrafeniskosten

    Belangrijke informatie over de Uitvaartverzekering

    Voor je een contract ondertekent, verzoeken we je deze documenten te lezen:

    Financiële informatiefiche voor een levensverzekering (FIF)
    De Algemene Voorwaarden.

    De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op commerciële brochures en andere commerciële teksten.

    De Uitvaartverzekering is een individuele levensverzekering (tak 21), levenslang afgesloten. In bepaalde gevallen kan de verzekeringnemer een afkoop van het contract vragen als de verzekerde nog leeft. Het contract loopt automatisch af zodra de verzekerde overlijdt.

    De Uitvaartverzekering is een verzekeringsproduct naar Belgisch recht van Belfius Direct Verzekeringen, handelsnaam van Belfius Insurance NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.

    Voor klachten kan je de klachtenprocedure volgen.

    Heb je nog vragen of hulp nodig?

    We helpen je graag verder