Hoe geef je een overlijden aan?

Hoe geef je een overlijden aan?

27 juni 2024 - min. leestijd

- Uitvaart

Wanneer iemand overlijdt, moet je een aantal praktische zaken regelen. Het begint allemaal bij het vaststellen en aangeven van het overlijden. Afhankelijk van waar de persoon overlijdt, moeten andere acties ondernomen worden.

1. Bij je thuis 

Is iemand bij je thuis overleden? Dan moet je zo snel mogelijk een dokter bellen, als er nog geen aanwezig was. Het overlijden moet namelijk volgens de Belgische wetgeving vastgesteld worden door een dokter. Nadien maakt hij/zij de overlijdensaangifte, ook wel overlijdensattest genoemd, op. Daarin wordt het overlijden officieel vastgelegd en staat de datum, het exacte uur en de doodsoorzaak vermeld.

Met dit document kan je dan zelf het overlijden gaan aangeven bij de burgerlijke stand van de gemeente waarin de persoon is overleden. Je hebt het document ook nodig om het lichaam te laten wegbrengen. Je begrafenisondernemer kan deze aangifte ook regelen. Na de aangifte ontvang je een overlijdensakte die je moet tonen aan verschillende instanties.

    2. In het woonzorgcentrum

    Is een familielid in een woonzorgcentrum overleden? Dan moet de directie van het woonzorgcentrum een arts verwittigen. Deze stelt dan het medisch attest op waarna het lichaam kan vervoerd worden.

    3. In het ziekenhuis

    Is een familielid in het ziekenhuis overleden? Dan moet een ziekenhuisarts het overlijden vaststellen. De verpleegkundigen van de afdeling waar de persoon is overleden, verzorgen het stoffelijk overschot een eerste keer. Vervolgens wordt het lichaam naar het mortuarium van het ziekenhuis gebracht.

    4. Op een openbare plaats

    Overlijdt een dierbare bij een verkeersongeval, in een winkel… dan moet de ambulancedokter het overlijden ter plaatse vaststellen.

    5. In het buitenland

    Als de persoon in het buitenland overlijdt, dan brengt de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken de familie op de hoogte. Je hebt dan de keuze: het lichaam ter plaatse laten begraven of het laten repatriëren.

    Repatriëring is wel gebonden aan bepaalde voorwaarden: een zogenaamde lijkenpas, gebruik van een speciale zinken kist met daarin de gewone kist, balseming (specifieke bewaarzorg en hygiëne) van het lijk voor de repatriëring als het land dat verlangt… Hierbij kan een begrafenisondernemer je bijstaan. Sommige zijn zelfs gespecialiseerd in de repatriëring van stoffelijke overschotten.

    Verdacht of gewelddadig overlijden?

    Gaat het om een gewelddadig of verdacht overlijden, dan moet er een gerechtelijk dossier worden geopend. In dat geval moet een politieofficier, bijgestaan door een arts, een rapport overhandigen aan de bevoegde gerechtelijke autoriteit (procureur des Konings of onderzoeksrechter).

    Die moet nagaan of er al dan niet bijkomende gerechtelijk geneeskundige onderzoeken nodig zijn, zoals een autopsie of een bloedtest. Pas daarna wordt het lichaam aan de familie vrijgegeven om te worden begraven, na toestemming van de gerechtelijke autoriteit.

    Nieuwsgierig naar een uitvaartverzekering?

    We geven je graag meer info

    Belangrijke informatie over de Uitvaartverzekering

    Voor je een contract ondertekent, verzoeken we je deze documenten te lezen:

    o Financiële informatiefiche voor een levensverzekering (FIF)
    o De Algemene Voorwaarden.

    De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op commerciële brochures en andere commerciële teksten.

    De Uitvaartverzekering is een individuele levensverzekering (tak 21), levenslang afgesloten. In bepaalde gevallen kan de verzekeringnemer een afkoop van het contract vragen als de verzekerde nog leeft. Het contract loopt automatisch af zodra de verzekerde overlijdt.

    De Uitvaartverzekering is een verzekeringsproduct naar Belgisch recht van Belfius Direct Verzekeringen, handelsnaam van Belfius Insurance NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.

    Voor klachten kan je de klachtenprocedure volgen.

    Heb je nog vragen of hulp nodig?

    We helpen je graag verder