Wat is het verschil tussen een testament, een levenstestament en een wilsbeschikking?

03 oktober 2024 - min. leestijd

- Uitvaart

Niet iedereen denkt er aan van een testament op te stellen. Zeker jonge mensen zijn niet veel bezig met de dood. Nochtans kan het je nabestaanden nodeloze zorgen besparen. Door een testament op te maken, ben je er zeker van dat je vermogen naar de juiste begunstigen gaat. We geven je meer informatie over een testament, een levenstestament, een wilsbeschikking en een dossier.

Wat is een testament?

Een testament is een document waarin je kan (laten) vastleggen wat er met jouw bezittingen moet gebeuren na je overlijden. Dat testament kan authentiek (opgesteld door een notaris) of olografisch (eigenhandig geschreven door jezelf) zijn. Als je het zelf schrijft, is het het veiligst van een tweede exemplaar aan een notaris te bezorgen.

Je keuze is echter niet altijd volledig vrij als je een testament opstelt. De wet voorziet namelijk dat bepaalde erfgenamen (partner, kinderen en kleinkinderen) recht hebben op een deel van het vermogen. Dat deel, de 'reserve', is bij wet vastgelegd. De rest, het 'beschikbare deel', mag je vrij verdelen zoals je het wilt.

Met een testament kan je dus beslissen over de verdeling van de reserve onder de verschillende erfgenamen, rekening houdend met de rechten van iedereen, en over de verdeling van het beschikbare deel onder de personen die je zelf hebt aangewezen. Denk eraan dat je eventuele huwelijkscontract ook kan voorzien wat er met het gemeenschappelijke vermogen gebeurt als een van de echtgenoten overlijdt.

    Wat is een levenstestament?

    Het levenstestament is een document waarin je financiële en medische beslissingen tijdens je levenseinde kan vastleggen, met name:

    • de keuze van een voorlopige bewindvoerder als je niet langer je bezittingen kunt beheren. Je kan daarvoor een naaste aanwijzen, waardoor er achteraf geen derde moet worden aangesteld;
    • de wilsverklaring over euthanasie: hiermee stel je één of meerdere vertrouwenspersonen aan die verplicht moeten worden geraadpleegd als je wilsonbekwaam bent. De verklaring is vijf jaar geldig en herroepbaar;
    • de wilsverklaring over medische behandeling. In dit document kan je vastleggen welke medische behandelingen je al dan niet wilt krijgen, zoals ademhalingsondersteuning. Ook daarvoor kan je een vertrouwenspersoon aanstellen die je wensen kenbaar maakt als je daar zelf niet meer toe in staat bent.

    Wat is de laatste wilsbeschikking?

    De laatste wilsbeschikking is een document waarmee je jouw nabestaanden en degenen die jouw uitvaart zullen regelen informeert over jouw wensen. In je laatste wilsbeschikking vermeldt je hoe je je leven wilt beëindigen (therapeutische hardnekkigheid, palliatieve zorgen of euthanasie) en hoe je begraven wilt worden (teraardebestelling of crematie). Niemand kan zich daartegen verzetten. Je kan het document bij je gemeentebestuur verkrijgen of het downloaden via onze website. Je vult het in en bezorgt het aan de gemeente. Vervolgens wordt het in het Centraal Register van Laatste Wilsbeschikking geregistreerd.

    Je kan je laatste wil ook vastleggen in een brief die je aan een familielid of een notaris overhandigt, of in de begrafenisovereenkomst die je met de begrafenisondernemer sluit.

    Checklist voor het opstellen en updaten van een ‘dossier’

    Je kan een een dossier opstellen met nuttige informatie voor je nabestaanden. Daarin kan je onder meer vermelden:

    • de locatie van je kluis (als je een hebt), wat de code ervan is, of waar de sleutel ligt;
    • waar het olografisch testament ligt, of wat de gegevens zijn van de vertrouwenspersoon die het bewaart;
    • wat de gegevens zijn van de notaris bij wie je een authentiek testament hebt opgesteld of die je olografisch testament heeft geregistreerd;
    • de lijst met rekeningen bij de banken en de bankagentschappen die ze beheren, net als de agentschappen waar de gehuurde kluis ligt;
    • een afschrift van de lopende verzekeringsovereenkomsten (levens-, pensioenspaar- en groepsverzekering, maar ook auto-, brand-, BA-, familiale verzekering en uitvaartverzekering);
    • de lijst van alle documenten die je nabestaanden nog nodig kunnen hebben (bijvoorbeeld: huurcontract) en de plaats waar die zich bevinden.

    Heb jij al een uitvaartverzekering?

    Ontdek waarom dit interessant kan zijn

    Belangrijke informatie over de Uitvaartverzekering

    Voor je een contract ondertekent, verzoeken we je deze documenten te lezen:

    Financiële informatiefiche voor een levensverzekering (FIF)
    De Algemene Voorwaarden.

    De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op commerciële brochures en andere commerciële teksten.

    De Uitvaartverzekering is een individuele levensverzekering (tak 21), levenslang afgesloten. In bepaalde gevallen kan de verzekeringnemer een afkoop van het contract vragen als de verzekerde nog leeft. Het contract loopt automatisch af zodra de verzekerde overlijdt.

    De Uitvaartverzekering is een verzekeringsproduct naar Belgisch recht van Belfius Direct Verzekeringen, handelsnaam van Belfius Insurance NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.

    Voor klachten kan je de klachtenprocedure volgen.

    Heb je nog vragen of hulp nodig?

    We helpen je graag verder